Nissan Qashqai 2023 Instruksjonsbok

10.2.1.1. På utsiden av bilen

Bakluke, dører og panser

Sjekk at bakluken, alle dørene og panseret fungerer som de skal. Kontroller også at alle låser virker som de skal. Smør hengsler, låser og ledd om nødvendig. Kontroller at hjelpelåsen hindrer at panseret åpner seg når hovedlåsen blir frigjort.

Kontroller smøringen hyppig når du kjører i områder hvor det blir brukt veisalt eller andre korroderende stoffer.

Lys*

Rengjør frontlyktene med jevne mellomrom. Kontroller at frontlysene, bremselysene, baklysene, blinklysene og øvrige lys fungerer som de skal, og er ordentlig fastmontert. Kontroller også høydejusteringen av frontlysene.

Dekk*

Kontroller dekktrykket med jevne mellomrom når du er innom en bensinstasjon (også reservedekket) og juster om nødvendig til spesifisert trykk. Kontroller dekkene nøye for å se om de er skadet eller veldig slitt.

Dekkrotasjon*

Dersom dekkene foran og bak på en tohjulstrekkmodell har lik dimensjon: Dekkene skal roteres etter hver 10 000. kjørte km. Dekk merket med retningsangivelse kan bare roteres mellom for- og bakhjul på samme side. Pass på at retningsangivelsen peker i riktig rulleretning når hjulet er montert.

Når det gjelder firehjulsdrift (4WD), og for- og bakdekkene er like store; dekkene bør roteres ved 5000 km. Dekk merket med retningsangivelse kan bare roteres mellom for- og bakhjul på samme side. Pass på at retningsangivelsen peker i riktig rulleretning når hjulet er montert.

Dersom dekkene foran og bak har ulik dimensjon: Dekkene kan ikke roteres.

Når dekkene skal roteres, kan variere avhengig av kjørevanene dine og veiforhold; i Norge er det vanlig å rotere dekkene i forbindelse med sesongbytte.

Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) (dekktrykksovervåkning) (utstyrsavhengig)

Skift ut TPMS-sensorens ventilstamme (inkludert ventilkjernen og -hetten) og skruer (utstyrsavhengig) når dekkene skiftes som følge av slitasje eller aldring. Skruen (hvis montert) må være korrekt montert med en dreiemomentinnstilling på 1,4 ± 0,1 N.m. TPMS-sensorer kan brukes på nytt.

Hjulstilling og avbalansering av hjulene

Hvis kjøretøyet trekker til begge sider mens du kjører på en rett og jevn vei, eller hvis du oppdager ujevn eller unormal dekkslitasje, bør justering kontrolleres og dekkskifte kan være nødvendig. Hvis rattet eller setet vibrerer ved kjøring i normal hastighet, kan det være behov for avbalansering av hjulene.

Hjulbolter

Når du sjekker dekkene må du passe på at det ikke mangler noen bolter eller finnes løse mutre. Stram til om nødvendig.

Frontrute

Rengjør frontruten med jevne mellomrom. Sjekk frontruten minst hver sjette måned for sprekker eller steinsprutskader. Få eventuelle skader reparert av et verksted godkjent for denne typen arbeid.

Vindusviskerblader*

Kontroller om viskerbladene er skadet eller slitt hvis de ikke visker ordentlig.

Overordnet emne: