Nissan Qashqai 2023 Instruksjonsbok

3.7.1.3. Kollisjonsputesystem

SRS er designet for å supplere kollisjonsbeskyttelsen som sikkerhetsbeltene gir og er ikke er utformet for å erstatte dem. Sikkerhetsbeltene må alltid brukes på riktig måte, og føreren og passasjeren foran skal sitte i passende avstand fra rattet og dashbordet. Alle passasjerer må alltid sitte en passende avstand fra taksidekanten. For mer informasjon, se

.

Når kollisjonsputene løser ut, høres en kraftig lyd og det oppstår en viss røykutvikling. Denne røyken er ikke skadelig og er ikke tegn på brann. Røyken bør imidlertid ikke innåndes, da den kan virke irriterende på luftveiene. Personer med pustebesvær, f.eks. astma, bør gis frisk luft omgående.

Sammen med sikkerhetsbeltene bidrar kollisjonsputene til å dempe støtet mot brystet til personene som sitter foran i bilen. De kan begge bidra til å redde liv og hindre alvorlige personskader. En kollisjonspute som utløses kan likevel forårsake mindre skader og sår. Sidekollisjonsputene gir ingen beskyttelse av de nedre delene av kroppen.

Når du vrir tenningsbryteren til ON eller START, lyser varsellampen for kollisjonsputene. Varsellampen slukker etter ca. 7 sekunder hvis systemet fungerer som det skal. Du finner flere opplysninger under ${1}.

Kollisjonsputene fungerer bare når tenningsbryteren står i stillingen ON

imageimage
  • Kollisjonsputene foran løses normalt ikke ut ved sidekollisjoner, påkjørsler bakfra, velt eller mindre frontkollisjoner. Bruk alltid sikkerhetsbelte for å redusere faren for alvorlig skade i en ulykke.

  • Sikkerhetsbeltene og kollisjonsputene er mest effektive når du sitter godt ned og inn mot seteryggen med seteryggen mest mulig opprett. Kollisjonsputene utløses med stor kraft. Hvis du ikke bruker sikkerhetsbelte, lener deg forover, sitter sidelengs eller på andre måter som ikke er i henhold til anvisningene, er det stor fare for at du vil kunne bli skadet eller drept i en kollisjon. Du og dine passasjerer kan også utsettes for alvorlige eller dødelige skader fra kollisjonsputen hvis dere lener dere mot den når den løses ut. Sitt alltid tilbakelent mot seteryggen så lang som praktisk mulig unna rattet. Bruk alltid sikkerhetsbelte.

  • Sidekollisjonsputene i seteryggene foran og de takmonterte kollisjonsgardinene vil normalt ikke løse ut ved sammenstøt i bilens front, hekk, ved rullig eller i mindre kollisjoner. Bruk alltid sikkerhetsbelte for å redusere faren for alvorlig skade i en ulykke.

  • Sikkerhetsbeltene, sidekollisjonsputene i setet foran, samt de takmonterte kollisjonsgardinene er mest effektive når du sitter godt tilbakelent i setet med seteryggen mest mulig opprett. Sidekollisjonsputene i seteryggen foran og de takmonterte kollisjonsgardinene utløses med stor kraft. Hvis du og dine passasjerer ikke er fastspent, lener dere forover, sitter sidelengs, eller på noen annen måte som ikke er i overensstemmelse med riktig sittestilling, vil det påløpe stor fare for alvorlig skade eller død i tilfelle ulykke.

  • Ikke la noen holde hender, ben, føtter eller ansikt i nærheten av kollisjonsputene i seteryggene foran, de takmonterte kollisjonsgardinene på begge sider av bilen, eller langs kanten av taket. Ikke la noen som sitter i forsetet eller på et av de ytre baksetene med hendene ut av vinduet eller lent mot døren.

  • Ikke hold rundt seteryggen på forsetene hvis du sitter i baksetet. Hvis sidekollisjonsputene i seteryggene foran og de takmonterte sidekollisjonsgardinene utløses, kan du komme til å bli alvorlig skadet. Vær ekstra påpasselig med barn, som alltid skal være godt sikret.

  • Ikke bruk setetrekk over ryggen på forsetene. De kan komme til å påvirke kollisjonsputene som er innebygget i seteryggene dersom de skulle komme til å løse ut.

imageimage
  • Barn kan bli alvorlig skadet eller drept dersom de ikke er ordentlig sikret når kollisjonsputene utløses. se

    .
  • Ikke la barn sitte usikret eller strekke seg ut av vinduet under kjøring. Forsøk aldri å holde barnet på fanget.

image
  1. Kollisjonsputer foran

  2. Personklassifiseringssystemets kontrollenhet (utstyrsavhengig)

  3. Styringsenhet for kollisjonsputesystemet

  4. Sensor for klassifisering av passasjer (utstyrsavhengig) (passasjersete foran)

  5. Modul for sidekollisjonsputer i seteryggen foran

  6. Utløser til kollisjonsgardinen i taket

  7. Modul for de takmonterte kollisjonsgardinene

  8. Kollisjonssensor

  9. Dørtrykksensor for framdør (utstyrsavhengig)

  10. Beltestrammer for hoftebeltets ytre feste (forsetene)

  11. Beltestrammere

  12. Kollisjonsputer montert på siden av forsetene (utstyrsavhengig)

  13. Sensorer for detektering av passasjer i baksetet (utstyrsavhengig)

  14. Satellittsensorer (førerside vist; passasjerside foran lik) (utstyrsavhengig)

  15. Sikkerhetsbelte med beltestrammere (bakre foldeseter)

image
  • Ikke plasser gjenstander på rattpolstringen. Ikke plasser gjenstander mellom føreren og rattet. Slike gjenstander kan bli farlige prosjektiver hvis kollisjonsputen løser ut.

  • Straks etter at kollisjonsputen har vært utløst, vil komponentene være svært varme. Ikke ta på dem, da kan du brenne deg kraftig.

  • Det må ikke utføres uautoriserte modifikasjoner på komponenter eller ledninger tilhørende kollisjonsputesystemet. Dette er for å unngå utilsiktet utløsning av noen av kollisjonsputene, eller skade på systemet forøvrig.

  • Det må ikke utføres uautoriserte endringer på det elektriske anlegget i bilen, hjuloppheng eller strukturen foran eller bak. Dette kan påvirke funksjonaliteten til kollisjonsputesystemet.

  • Tukling med kollisjonsputesystemet kan medføre alvorlig personskade. Tukling omfatter endringer på rattet som f.eks. å plassere materiale over rattpolstringen og over, eller montering av pyntegjenstander rundt kollisjonsputeanlegget.

  • Arbeid på og rundt kollisjonsputesystemet skal utføres av en NISSAN-forhandler eller et godkjent verksted. Ledningsnettet til kollisjonsputesystemet må ikke endres eller koples fra. Uautorisert elektrisk testutstyr og prober må ikke brukes på kollisjonsputesystemet.

  • Ledningsnettet til kollisjonsputesystemet er gult og/eller oransje for lettere gjenkjenning.

  • Monter aldri et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran uten først å forsikre deg om at kollisjonsputen på passasjerplassen foran er deaktivert. Avhengig av kjøretøyets spesifikasjoner, kan kjøretøyet være utstyrt med et automatisk deaktiveringssystem for kollisjonsputen foran på passasjersete eller et manuelt deaktiveringssystem for kollisjonsputen foran på passasjersete. (Du finner flere opplysninger under

    og . Hvis dette systemet er montert, må PASSENGER AIRBAG OFF-indikatoren image må tennes. Ved en frontkollisjon blåses opp kollisjonsputer foran med stor kraft. Hvis kollisjonsputen løser ut kan barnet bli skadet eller drept.
Overordnet emne: