Nissan Qashqai 2023 Instruksjonsbok

3.6.1. Forholdsregler ved bruk av barneseter

imageimage
  • Spedbarn og små barn skal alltid plasseres i passende barnesete når de fraktes i bil. Barn som ikke er sikret på denne måten kan få alvorlige eller livstruende skader.

  • Ha aldri spedbarn og små barn på fanget. Det er umulig, selv for en sterk voksen person, å motstå kreftene som oppstår i en kraftig kollisjon. Dessuten kan barnet bli klemt mellom den voksne og deler av bilen eller beltet. Legg heller ikke samme sikkerhetsbelte rundt deg og barnet.

  • Spedbarn og små barn har behov for særskilt utstyr tilpasset dem. Sikkerhetsbeltene i bilen passer ikke til så små barn. Skulderbeltet vil ligge for nære halsen eller ansiktet. Det kan tenkes at hoftebeltet ikke passer over deres smale hofter. I en ulykke, vil et feilaktig brukt sikkerhetsbelte kunne gi alvorlige eller dødelige skader.

  • NISSAN anbefaler at barnesetet monteres i baksetet. All statistikk viser at barn er tryggere i baksetet enn i forsetet.

  • Flere produsenter tilbyr barneseter som er spesielt beregnet på spedbarn og små barn. Ved valg av barnesete, sett barnet i setet og sjekk de forskjellige innstillingsfunksjonene setet har, slik at du er sikker på at setet passer til barnet. Følg alltid barneseteprodusentens anvisninger for montering og bruk.

  • Følg alltid barneseteprodusentens anvisninger for montering og bruk. Når du skal kjøpe barnesete, pass på at du velger ett som passer både til barnet og til bilen. Enkelte typer barneseter passer ikke i alle typer biler.

  • Sjekk at barnesetet passer til sikkerhetsbeltene i bilen.

  • Forsikre deg om at skulderbeltet ikke blir liggende mot halsen/nakken til barnet, hvis barnesetet vender forover.

  • Monter aldri et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran uten først å forsikre deg om at kollisjonsputen på passasjerplassen foran er deaktivert. Kjøretøyet kan være utstyrt med et manuelt eller automatisk deaktiveringssystem for kollisjonsputen foran på passasjersete. Når et manuelt deaktiveringssystem for kollisjonsputen foran på passasjersete er utstyrt, må kollisjonsputebryteren brukes til å deaktivere passasjerens kollisjonspute. (Du finner flere opplysninger under

    og .). Indikatoren <PASSENGER AIRBAG OFF> image må tennes. Ved en frontkollisjon blåses opp kollisjonsputer foran med stor kraft. Hvis kollisjonsputen løser ut kan barnet bli skadet eller drept.
  • Justerbare seterygger skal justeres slik at de passer til barnesetet, men må stilles så opprett som mulig.

  • Hvis sikkerhetsbeltet som holder barnesetet på plass må ha et låseklips for å holde barnesetet på plass og dette (klipset) ikke brukes, kan dette medføre at barnesetet velter under normal bruk når bilen svinger eller bremser.

  • Når du har montert barnesetet, test det før du setter barnet i det. Skyv barnesetet fra side til side og forsøk å trekke det forover, for å forsikre deg om at innfestingen holder barnesetet ordentlig på plass. Barnesetet må ikke flytte på seg mer enn 25 mm. Hvis barnesetet ikke er ordentlig festet, stram beltet som holder barnesetet på plass, eller fest setet i et annet av bilens seter om nødvendig.

  • Hvis barnesetet ikke er ordentlig festet, øker faren betraktelig for at barnet blir skadet i en kollisjon eller ved en bråstopp.

  • Feilaktig bruk av barnesete kan øke faren for alvorlig skade både på barnet og andre passasjerer i bilen.

  • Når barnesetet ikke er i bruk, må du sørge for at det hele tiden er festet med ISOFIX-barnesetesystemet eller sikkerhetsbeltet, slik at det ikke kan bli kastet rundt i tilfelle bråstopp eller ulykke.

I følge norsk lov skal spedbarn og små barn plasseres i egnet barnesete. NISSAN anbefaler å følge dette. Velg et barnesete som passer til bilen, og følg alltid produsentens anvisninger for montering og bruk. Dessuten er det mange typer barneseter i handelen for større barn for maksimal beskyttelse.

image

Husk at et barnesete som blir stående i en lukket bil kan bli svært varmt. Sjekk temperaturen på beltespennen og barnesetets overflate før du setter barnet i det.

Overordnet emne: