Nissan Qashqai 2023 Instruksjonsbok

7.41. Elektronisk stabilitetsprogram (ESP)

Ved akselering på glatte overflater vil Det elektroniske stabilitetsprogrammet (ESP) oppdage hjulspinn og dermed tap av trekkraft. Systemet griper inn ved å redusere motorens moment og bruke hjulbremsetrykk for å stabilisere det roterende hjulet og gjenopprette trekkraften.

Når du kjører på glatte underlag eller plutselig unngår hindringer på veiene, kan kjøretøyet begynne å miste grepet. ESP-systemet overvåker kontinuerlig og sammenligner førerens tiltenkte hastighet og kjøreretning med reelle data fra målesensorer. Hvis systemet oppdager at kjøretøyet blir ustabilt, griper systemet inn ved å redusere momentet for å bremse kjøretøyet og bruker passende hjulbremsetrykk for å stabilisere kjøretøyet.

  • Når ESP-systemet er i drift, vil indikatorlampen "SLIP"image) kombinasjonsmåleren blinker.

  • Når bare trekkraftkontrollsystemet (TCS) i ESP-systemet er i drift, vil indikatorlampen "SLIP"image) i kombinasjonsmåleren vil også blinke.

  • Hvis indikatorlampen "SLIP" (image) blinker, er veiforholdene glatte. Kjør med varsomhet. Se

    .
  • Indikator

    Hvis det oppstår en funksjonsfeil i systemet, vil indikatorlampen for "SLIP"-indikatoren (imagetennes i kombinasjonsmåleren.

    Systemet er ute av funksjon så lenge lampene lyser og bilen vil nå oppføre seg som en bil uten styringsfunksjonen.

ESP-systemet bruker aktiv begrenset bremsesluring (Active Brake Limited Slip - ABLS) til å gi bilen bedre veigrep. ABLS koples inn når hjulene spinner. ABLS bremser ned hjulet som spinner og overfører kraftuttaket fra motoren til det andre drivhjulet.

Hvis EPS er koplet ut, vil også alle ESP-funksjoner (og TCS) være utkoplet. De aktive bremsene (ABLS) og ABS fungerer fortsatt, selv om ESP er slått av. Hvis ABLS-systemet (Active Brake Limited Slip) er aktivert, vil indikatorlampen "SLIP" (image) blinker, og du kan høre en klumpete lyd og/eller føle en pulsering i bremsepedalen. Dette er normalt og er ikke tegn på funksjonssvikt.

Når EPS-systemet aktiveres kan en pulserende følelse kjennes i bremsepedalen mens en lyd eller vibrasjon høres fra under panseret. Dette er helt normalt og er et tegn på at ESP-systemet fungerer som det skal.

ESP-computeren har en innebygget diagnosefunksjon som tester systemet hver gang motoren startes og bilen beveges for- eller bakover i lav hastighet. Når selvtesten trer i funksjon, hører du en litt dump lyd og/eller kjenner at bremsepedalen vibrerer. Dette er normalt, og indikerer ikke at det er noe feil med systemet.

image
  • ESP-systemet er konstruert for å forbedre bilens stabilitet på veien og kan ikke forhindre ulykker forårsaket av brå rattbevegelser i høy hastighet eller annen form for uvøren eller farlig kjøring. Senk hastigheten og vær spesielt oppmerksom ved kjøring på glatt vei. Kjør alltid med aktsomhet.

  • Hvis motorrelaterte deler, for eksempel en holder, ikke er standardutstyr eller er ekstremt forverret, lyser indikatorlampen "SLIP" (image) lyse.

  • Hvis bremserelaterte deler, for eksempel bremseklosser, bremseskiver og calipere, ikke er standardutstyr eller er ekstremt forverret, kan det hende at ESP-systemet ikke fungerer som det skal, og indikatorlampen "SLIP" (image) lyse.

  • Foreta aldri modifikasjoner på bilens hjuloppheng. Hvis deler av hjulopphenget, slik som støtdempere, avstivere, fjæring, stabilisator eller fôringer ikke er originale NISSAN-deler eller hvis de er veldig slitt, kan det hende at ESP-systemet ikke fungerer som det skal. Dette kan påvirke kjøretøyets håndteringsytelse negativt, og indikatorlampen "SLIP"image) lyse.

  • Når du kjører på ekstremt skrå overflater som høyere innbankede hjørner, kan det hende at ESP-systemet ikke fungerer som det skal, og at "SLIP"-indikatorlampenimage) lyse. Ikke kjør på slike steder. Hvis ESP OFF-indikatorlampen image lyser etter kjøring på ekstreme overflater, starter du motoren på nytt for å tilbakestille ESP-systemet.

  • Hvis andre hjul eller dekk enn de anbefalte brukes, kan det hende at ESP-systemet ikke fungerer som det skal, og indikatorlampen "SLIP"image) lyse.

  • ESP-systemet er ingen erstatning for vinterdekk eller kjetting på vinterføre.

image
  • ESP-systemet bør være på under normale kjøreforhold, men det kan være lurt å koble ut ESP-systemet i følgende situasjoner for at hjulene skal kunne spinne:

    • Ved kjøring i dyp snø eller leire

    • Hvis du skal forsøke å lirke bilen fri fra å ha vært fastkjørt i snø

    • Ved kjøring med kjetting

  • Hvis ESP-systemet er slått av, bør du kjøre forsiktig med redusert hastighet. Når veiforholdene tillater det, slå ESP-systemet på igjen.

Overordnet emne: