Nissan Qashqai 2023 Instruksjonsbok

3.3.1. Forholdsregler for bruk av sikkerhetsbelte

Hvis du bruker sikkerhetsbeltet på riktig måte, har seteryggen mest mulig opprett og sitter godt inn mot seteryggen, reduseres faren for alvorlige skader eller at du kan bli drept i en ulykke betraktelig. I Norge er det påbudt å bruke sikkerhetsbelte. Dette gjelder også dersom bilen er utstyrt med kollisjonspute. NISSAN anbefaler sterkt at påbud med å bruke sikkerhetsbelte følges.

imageimageimage

Følg de nedenstående advarslene ved bruk av sikkerhetsbeltene. Hvis advarslene ikke følges, øker sannsynligheten for skade i tilfelle ulykke.

  • Alle som kjører eller sitter på i bilen bør ha på seg sikkerhetsbeltet til enhver tid. Barn skal sitte i baksetet og i et passende sete.

  • Sikkerhetsbeltet skal justeres, slik at det ligger tett inn mot kroppen. Feil bruk av beltet reduserer beskyttelsesfaktoren for hele sikkerhetssystemet og øker faren for skade og skadeomfanget i tilfelle ulykke. Det kan oppstå alvorlige eller fatale skade hvis ikke sikkerhetsbeltet brukes feilaktig.

  • Skulderbeltet skal hvile over skulderen og brystkassen. Ikke legg sikkerhetsbeltet bak ryggen, under armen eller over nakken. Sikkerhetsbeltet skal ligge over skulderen, men aldri inn mot ansikt eller hals.

  • Sikkerhetsbeltene er konstruert for å støtte kroppen ved hjelp av skjelettet, og skal legges over bekken, skulder og brystkasse, og hoftebeltet skal legges lavt over hoftene, ikke over magen. Legg hoftebeltet så langt NED som mulig OVER HOFTENE, IKKE OVER MAGEN. Hoftebelte som ligger for høyt opp, øker faren for indre skader i en ulykke.

  • Ikke foreta endringer på beltet, som enten kan hindre justeringsmekanismen i å fjerne slakk eller hindre festeanordningen i å fungere som den skal.

  • Sikkerhetsbeltet skal være så stramt som mulig uten at det føles ubehagelig. På den måten gir beltet best mulig beskyttelse. Et slakt sikkerhetsbelte reduserer beskyttelsesfaktoren betraktelig.

  • Pass på at beltetungen sitter godt fast i låsehuset.

  • Ikke bruk et sikkerhetsbelte som er vridd eller vrengt. Dette reduserer beskyttelsesfaktoren.

  • Du må aldri ha flere personer i bilen enn det er sikkerhetsbelter til.

  • Hvert av sikkerhetsbeltene må bare brukes av én person; det er farlig å legge beltet rundt et barn som holdes på fanget til en voksen.

  • Hvis varsellampen for sikkerhetsbeltet lyser kontinuerlig mens bilens tenningsbryter er satt til ON, alle dører er lukket og alle sikkerhetsbelter fastspent, kan det tyde på en feil i systemet. Få systemet sjekket av en NISSAN-forhandler eller et godkjent verksted.

  • Det må ikke utføres endringer på sikkerhetsbeltesystemet. Du må for eksempel ikke utføre endringer på sikkerhetsbeltet, legge til materiale eller montere utstyr som kan komme til å endre på sikkerhetsbeltets stramming eller måten det trekkes inn i snellen på. Slike modifikasjoner kan påvirke sikkerhetsbeltets funksjonalitet. Tukling med sikkerhetsbeltesystemet kan medføre alvorlig personskade.

  • Når en beltestrammer har vært utløst, kan den ikke brukes om igjen og må skiftes ut sammen med beltesnellen. Oppsøk en NISSAN-forhandlereller et godkjent verksted.

  • Montering og demontering av komponenter i beltestrammersystemet skal utføres av en NISSAN-forhandler eller et godkjent verksted.

  • Alle sikkerhetsbeltene med sneller og festeanordninger skal kontrolleres av en NISSAN-forhandler eller et godkjent verkstedetter en kollisjon. NISSAN anbefaler at samtlige sikkerhetsbelter som har vært i bruk ved en kollisjon blir skiftet ut, med mindre det dreier seg om en mindre kollisjon og beltene ikke viser noen tegn til skade og fortsatt virker som de skal. Sikkerhetsbelter som ikke er i bruk ved en kollisjon, bør også kontrolleres og skiftes hvis de viser tegn til skade eller ikke virker som de skal.

  • Alt barnesikringsutstyr og tilhørende deler skal også inspiseres etter en kollisjon. Følg alltid produsenten av barnesikringsutstyrets instrukser og anbefalinger for utskifting. Barnesikringsutstyret skal skiftes ut dersom det har vært påført skade.

  • Beltet og hele innfestingsmekanismen bør skiftes dersom de har vært aktive i en kraftig ulykke, også dersom det ikke er synlig skadet.

  • Pass på at beltene ikke blir tilsølt av poleringsmidler, olje, kjemikalier og fremfor alt batterisyre. Det er mulig å rengjøre sikkerhetsbeltene på en sikker måte, se

    . Beltene må skiftes hvis veven blir frynset, tilsølt eller skadet.
Overordnet emne: