Nissan ARIYA 2024 Instruksjonsbok
4.2. Forholdsregler ved lading

Hvis du bruker medisinsk elektronisk utstyr, som f.eks en pacemaker eller defibrillator, sjekk med produsenten av dette utstyret om det vil la seg påvirke av ladeprosessen før du betjener ladeutstyret. Ladingen kan påvirke bruken.
Sjekk at det ikke finnes vann eller fremmedlegemer i ladebrønnen, på ladekontakten eller kontakten på ladekabelen, og at ingen av delene er skader eller påvirket av rust eller korrosjon. Hvis noen av disse forholdene registreres, må du ikke lade opp Li-ionebatteriet. Dette kan føre til kortslutning eller elektrisk sjokk og kan medføre brann som igjen kan gi personskade eller død.
For å unngå alvorlige personskader eller død når Li-ionebatteriet lades, vær nøye med følgende forholdsregler:
Ikke ta på metalldelene i ladebrønnen, på ladekontakten eller kontaktenheten på ledningen.
Ikke berør kjøretøyet og ladeutstyret (ladestasjon, modus 3-kabel (modellavhengig) eller EVSE (hvis montert)) når det er lyn. Dette kan føre til elektrisk støt.
Ikke demonter eller modifiser ladeporten eller EVSE (modellavhengig). Dette kan føre til brann.
Hvis du oppdager uvanlig lukt eller at det kommer røyk ut fra bilen, avbryt ladeprosessen straks.
Vær forsiktig så du ikke kommer borti viften, reimene eller andre bevegelige deler med hender, hår, smykker eller klær. Kjøleviften kan komme til å starte når som helst i løpet av ladeprosessen.
For modell med EVSE, etter bruk av EVSE og hvis du plasserer den i kjøretøyet, sikre den godt med oppbevaringen i bagasjerommet. Se
. Ellers kan det bli et prosjektil og forårsake personskade under en plutselig oppbremsing eller kollisjon.NISSAN anbefaler på det sterkeste at du lader elbilen din hjemme ved hjelp av en dedikert hjemmelader anbefalt av NISSAN. En IEC61851-1-kompatibel hjemmeladestasjon må installeres på en dedikert AC 220-230 V-krets av en profesjonell elektriker, sertifisert av en NISSAN anbefalt Elektromobilitetsoperatør (EMO).

For å unngå skade på ladeutstyeret:
Ikke lukk ladelåsekslet uten å lukke ladelåsehetten.
Ikke utsett ladeutstyret for slag eller støt.
Ikke trekk i eller vri ladekabelen.
Sørg for å lukke ladeportlokket med ladeportdekselet lukket når ladingen er ferdig. Hvis ladeporten er lukket når ladelåsen er åpen, kan det hende at vann eller fremmedlegemer kommer inn i ladeporten.
Ikke lade opp bilen når bilen er dekket med presenning. Dette kan komme til å skade ladekontakten.
Ikke forsøk å utføre en hoppstart på 12-voltsbatteriet samtidig som Li-ion-batteriet lades. Dette kan føre til skade på bilens lademekanisme og medføre personskade. Se
.Ikke sett inn andre gjenstander enn ladekontakten i ladeporten. Dette kan føre til skade på ladeporten.
Utfør sporadisk lading ved hjelp av EVSE (modellavhengig).
NISSAN anbefaler at det brukes en dedikert strømkrets med et dertil egnet støpsel. Den dedikerte kretsen brukes for å forhindre at kretsen skades eller at strømbryteren utløses på grunn av den høye belastningen ved lading av Li-ion-batteriet. Hvis kretsen deles, og en annen elektrisk enhet brukes samtidig som kjøretøyet lades, kan overbelastningsvernet utløses.
Før du kobler til EVSE (modellavhengig), må du kontrollere den nominelle strømmen som vises på EVSE for å sikre at stikkontakten og kretsen har nok strømkapasitet til å lade kjøretøyet ditt trygt. EVSE trekker en konstant 10-16A *, du må sørge for at stikkontakten og husholdningsledningene som brukes til lading er vurdert på dette nivået og overholder de nyeste elektriske ledningsstandardene og forskriftene i ditt land eller område.
*: Maksimal gjeldende vurdering avhenger av landet.
Støpselet og kretsen skal være jordet og beskyttet av en dedikert sikring for å beskytte mot elektrisk feil. Kretsen kan forårsake negativ interferens på MCB (Molded Circuit Board) og husholdningsapparater som TV og lydsystemer. En faglært elektriker skal installere en dedikert krets dersom en ikke finnes fra før.

Det kan ta lengre tid å lade li-ion-batteriet ved hjelp av hurtigladeren hvis bilen er parkert på et kaldt sted i lang tid. Det kan ta lengre tid å lade li-ion-batteriet ved hjelp av hurtigladeren hvis temperaturen på li-ion-batteriet er høyt eller lavt.
Hvis temperaturen ute er lav og et varsel om lav temperatur [
] vises i bilens informasjonsdisplay, er det anbefalt å slå [Battery Heater] PÅ i 30 minutter til 1 time før du ankommer en hurtigladestasjon.
Dersom bilen ikke skal brukes på lang tid, lad opp Li-ion-batteriet én gang hver 3. måned.
Strømbryteren kan plasseres i PÅ-stilling, og klimakontrollen kan brukes mens Li-ion-batteriet lades. Men, etter som disse elementene forbruker strøm fra Li-ionebatteriet, vil det da ta lenger tid før Li-ionebatteriet blir fulladet. Slå av hovedbryteren (OFF) for bidra til å redusere strømforbruket i bilen når den står til lading.
Dersom strømtilførselen brytes når bilen står til lading, starter ladeprosessen opp igjen når strømtilførselen gjenopprettes.
Hvis ladeporten er frosset, må isen tines. Når isen har smeltet, kan du lade Li-ionebatteriet. (Husk å tørke opp evt. fuktrester fra ladebrønnen.) Ikke tving ladekabelens støpsel inn på ladekontakten, dette kan føre til skade.
Hvis det kommer fremmedlegemer på ladekabelens støpsel eller på ladekontakten, går det ikke an å koble dem sammen. Ikke forsøk å koble dem sammen heller. Kontakt en NISSAN-godkjent elbil-forhandler. Tvungen tilkobling mellom ladekabelen og ladekontakten kan føre til at ladeutstyret skades.
Det er et lite hull i ladebrønnen som skal drenere vann. Dersom dreneringshullet blir tett, eller hvis det samler seg vann i ladebrønnen, må du ikke lade. Kontakt en NISSAN-godkjent elbil-forhandler.
Kjøleviften og vannpumpen kan begynne å gå under lading. Dette er ikke en funksjonsfeil.